niedziela, 4 sierpnia 2013

Speghetti z klopsikami.


Jedno z moich ulubionych dań, czyli spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami z mięsa z indyka :)


PRZEPIS na ok. 4 porcje :

Potrzebne składniki :
1. 400 g mielonego mięsa z indyka,
2. Słoiczek (mały) przecieru pomidorowego,
3. Pomidory w puszcze krojone bez skórki, bądź też 5 śwież
ych pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę,
4. 4 ząbki czosnku,
5. 1 jajko,
6. Bułka pszenna,
7. Makaron spaghetti,
8. 1 duża cebula,
9. Bułka tarta,
10. Sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie, według uznania.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Bułkę namoczyć w wodzie bądź mleku, odstawić na 15-20 minut, pokroić cebulę w kostkę i zeszklić ją na małej ilości oleju, lekko polać wodą i poddusić. Mięso przełożyć do miski. Dodać do mięsa wyciśniętą bułkę, jajko, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i wymieszać. Następnie z powstałej masy formować kuleczki o średnicy mniej więcej 1,5 cm i każdą delikatnie obtoczyć w bułce tartej. Do przygotowanej wcześniej cebuli dodać pomidory, szklankę wody, pozostałe dwa ząbki czosnku i posypać ziołami prowansalskimi. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie nastawić wodę na makaron. Smażyć na małej ilości oleju wcześniej przygotowane kuleczki. Kiedy pomidory będą miękkie, dodać 2 szklanki wody i przecier pomidorowy, w zależności od tego, ile chcemy mieć sosu i jaką ma mieć konsystencję. Na koniec doprawić jeszcze odrobiną pieprzu, soli i przyprawami według własnego uznania . Jak gotuje się makaron, pewnie każdy wie, więc dodam tylko tyle, że gotujemy go al dente.
Kiedy wszystko będzie gotowe, nakładamy makaron, polewamy sosem i kładziemy pulpeciki :)


SMACZNEGO!

Przy okazji zapraszam Kuchenne Fanaberie Facebook

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz