poniedziałek, 23 września 2013

Krem warzywno - brokułowy z grzankami.


Zdjęcie może tak średnio zachęca, ale akurat w tym czasie padł akumulator w aparacie i trzeba było ratować się telefonem :)
Kremy również uwielbiam, a brokuły jeszcze bardziej :) Polecam, wyszedł naprawdę dobry. Sycący i całkiem niedrogi :)
Ja akurat gotowałam rosół, więc ugotowaną włoszczyznę po prostu wrzuciłam pod blender :)

SKŁADNIKI na 4 porcje :
1. Jeden średniej wielkości brokuł, bądź mrożonka (500 g),
2. 3 ziemniaki,
3. 2 średnie marchewki,
4. 2 ćwiartki  z kurczaka, bądź jedna + porcja rosołowa,
5. 1/4 pora,
6. Pół selera ,
7. Przyprawy do smaku (U mnie sól ziołowa, pieprz i trochę ziół prowansalskich),
8. Kapka śmietany.

Grzanki:
1. 4 kromki chleba tostowego,
2. Oliwa z oliwek,
3. Zioła.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Warzywa, prócz ziemniaków obieramy, wrzucamy razem z mięsem do garnka, gotujemy bulion :). Brokuły również wrzucamy na wodę,razem z ziemniakami w osobnym garnku. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Kiedy nasz bulion będzie gotowy, odlewamy 2 szklanki. Z reszty można zrobić rosół - tak jak ja, bo gdybyśmy cały bulion dodali, nie byłby krem, a że na bulionie krem jest o wiele lepszy, stąd taki krok u mnie. Warzywa wyciągamy z bulionu, odstawiamy do przestygnięcia. Brokuła i ziemniaki odcedzamy. Kiedy nasze warzywa będą już wystarczająco przestygnięte, wrzucamy małymi porcjami do blendera i blenderujemy na papkę :)
Bierzemy się za grzanki. Chleb tostowy kroimy w kosteczkę, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni, na około 10 minut. Trzeba ich bardzo pilnować, bowiem szybko mogą się spalić :).
Wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Łączymy warzywa z bulionem, wrzucamy na mały palnik i gotujemy chwilkę. Jeżeli krem będzie bardzo gęsty, dodajemy tyle bulionu, ile nam pasuje.
Doprawiamy jeśli trzeba i dodajemy na koniec kapkę śmietany i krem z brokułów gotowy :)
Nakładamy na talerz i posypujemy grzankami :)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz