Bardzo smaczne danie wymyślone na poczekaniu, ale smakowało i to bardzo :)
PRZEPIS :
SKŁADNIKI na 2 osoby :
1. 2 woreczki kaszy jęczmiennej,
2. 30 dkg fasolki szparagowej,
3. 2 plastry schabu,
4. Mała cukinia,
5. Mała marchewka,
6. Łyżeczka koncentratu pomidorowego,
7. Przyprawa do wieprzowiny, sól, pieprz,
8. Łyżka stołowa śmietany.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Schab nacieramy przyprawami, wstawiamy do lodówki na około godzinkę. Cukinię kroimy w kosteczkę (jak jest młoda to nie obieramy). Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Do małego garnka wlewamy szklankę wody, wrzucamy marchew z cukinią. Schab wyjmujemy z lodówki i chwilkę podsmażamy na małej ilości oleju. Schab wrzucamy do cukinii i marchwi. Dusimy wszystko razem ok. 40 minut, (czas może ulec skróceniu bądź wydłużeniu) do momentu aż schab będzie dosyć miękki. Międzyczasie gotujemy kaszę jęczmienną z odrobiną soli oraz wstawiamy fasolkę. Kiedy nasz "sos" będzie zbyt gęsty, to dolewamy trochę wody. Pod koniec duszenia dodajemy łyżeczkę koncentratu, doprawiamy jeszcze ewentualnie solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze ok. 10 minut. Możemy dodać łyżkę śmietany, by sos był łagodniejszy.
Odcedzamy fasolkę i kaszę i razem ze schabem nakładamy na talerz :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz