czwartek, 5 września 2013

Schab duszony z cukinią, fasolka szparagową i kaszą jęczmienną.


Bardzo smaczne danie wymyślone na poczekaniu, ale smakowało i to bardzo :)

PRZEPIS :

SKŁADNIKI na 2 osoby :
1.  2 woreczki kaszy jęczmiennej,
2. 30 dkg fasolki szparagowej,
3. 2 plastry schabu,
4. Mała cukinia,
5.  Mała marchewka,
6. Łyżeczka koncentratu pomidorowego,
7. Przyprawa do wieprzowiny, sól, pieprz,
8. Łyżka stołowa śmietany.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Schab nacieramy przyprawami, wstawiamy do lodówki na około godzinkę. Cukinię kroimy w kosteczkę (jak jest młoda to nie obieramy). Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.  Do małego garnka wlewamy szklankę wody, wrzucamy marchew z cukinią. Schab wyjmujemy z lodówki i chwilkę podsmażamy na małej ilości oleju. Schab wrzucamy do cukinii i marchwi. Dusimy wszystko razem ok. 40 minut, (czas może ulec skróceniu bądź wydłużeniu) do momentu aż schab będzie dosyć miękki. Międzyczasie gotujemy kaszę jęczmienną z odrobiną soli oraz wstawiamy fasolkę.  Kiedy nasz "sos" będzie zbyt gęsty, to dolewamy trochę wody.  Pod koniec duszenia dodajemy łyżeczkę koncentratu, doprawiamy jeszcze ewentualnie solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze ok. 10 minut.  Możemy dodać łyżkę śmietany, by sos był łagodniejszy.
Odcedzamy fasolkę i kaszę i razem ze schabem nakładamy na talerz :)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz