poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Placki z cukinii.

Placuszki z cukinii, z dodatkiem ogórka i pomidorów, w duecie z gotowaną fasolką szparagową i sosem czosnkowym.
Bardzo smaczne, a przede wszystkim niskokaloryczne i zdrowe. :)

PRZEPIS:

SKŁADNIKI :
1. Średnia cukinia,
2. 2 średnie ogórki gruntowe, bądź jeden szklarniowy,
3. 1 średni pomidor,
4. 4 czubate łyżki mąki pszennej,
5. 1 Jajko,
6. 1 ząbek czosnku,
7. Opakowanie mrożonej, ciętej fasolki szparagowej, bądź świeżej (akurat teraz jest sezon, więc świeża fasolka jest wskazana, może być tak samo żółta, jak i zielona),
8. Łyżka słodkiej papryki,
9. 2 łyżki bułki tartej.,
10. Łyżka masła.


SOS:
1. 4 łyżki jogurtu naturalnego + łyżeczka majonezu (niekoniecznie, to dla zaostrzenia smaku),
2. Szczypta ziół prowansalskich,
3. 2 ząbki czosnku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinię myjemy, [możemy ją obrać, jednak skórka cukinii jest delikatna (jeśli cukinia jest młoda) i ma dużo wartości odżywczych, więc ja nie obierałam], ścieramy na tarce o dużych oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy na 20 minut.  Pomidory obieramy ze skórki, kroimi w drobną kostkę, również odstawiamy na 20 minut. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach i także odstawiamy.  Wykorzystując chwilę wolnego czasu możemy zrobić sos czosnkowy. Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem z majonezem (bądź też nie) i doprawiamy ziołami prowansalskimi według uznania.  Z cukinii, ogórków i pomidorów, odsączamy wodę. Mieszamy wszystko ze sobą. Do warzyw dodajemy mąkę, jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i  łyżkę bułki tartej. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy.  Łyżką nakładamy masę na patelnię z małą ilością oleju i smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotujemy wodę na fasolkę, wrzucamy i gotujemy, aż będzie miękka. Odcedzamy. Na maśle zasmażamy bułkę tartą, do uzyskania złoto-brązowego koloru i polewamy nią fasolkę.
Kiedy wszystko będzie już gotowe, nakładamy na talerz placuszki, dodajemy sos czosnkowy według uznania oraz nakładamy fasolkę.

Smacznego!

Przy okazji zapraszam
Kuchenne Fanaberie Facebook



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz