poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Tarta ze śliwkami i z żurawiną.

Sezonowe owoce zawsze najlepsze!
PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
1. 80 dkg śliwek ( w moim przypadku węgierki zwykłej)
2. 2 szklanki mąki tortowej,
3. Kostka zimnej margaryny,
4. 3/4 szklanki cukru pudru,
5. Garść suszonej żurawiny,
6. Żółtko wymieszane z łyżką mleka,
7. Białko do posmarowania spodu,
8. Szczypta soli,
9. 2 łyżeczki cynamonu,
10. 2 łyżki gruboziarnistego cukru,
11. Płaska łyżeczka proszku do pieczenia.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ze śliwek usunąć pestki, przekroić je na połówki, a następnie na ćwiartki. Posypać je cukrem i cynamonem, odstawić na czas wyrabiania ciasta. Do mąki dodać margarynę, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli oraz żółtko z łyżką mleka i szybko wyrobić ciasto. (Może być dosyć lepkie, więc możemy dodać odrobinę mąki, lecz należy pamiętać by nie za dużo. Ciasto powinno być klejące, w niczym to nie przeszkadza ). Formę do tarty posmarować odrobiną margaryny. Ciasto można rozwałkować, ale niekoniecznie, ja po prostu lekko je zmiażdżyłam i rozłożyłam już w formie. Przełożyć ciasto na formę tak, by brzegi ciasta wystawały za formę na ok. 2 cm, nakłuć lekko spód widelcem i posmarować białkiem. Układać po okręgu wcześniej przygotowane śliwki, ćwiartka po ćwiartce, aż do 'wyczerpania zapasów'
Całość posypać żurawiną, boki ciasta 'położyć' na farszu. Przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 35 minut. (Czas pieczenia może być różny, ja piekę 30 minut w 200 stopniach, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180 stopni, na ok. 10 minut).
Kiedy nasza tarta będzie już gotowa i wystarczająco przestygnie, możemy posypać ją cukrem pudrem i zabrać się do pałaszowania

Smacznego!


Przy okazji zapraszam Kuchenne Fanaberie Facebook


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz