sobota, 28 września 2013

Galaretki z kurczakiem.


Galaretki z kurczakiem, zwykle robione na jakieś przyjęcia, imieniny czy też urodziny. Taka mała, ale bardzo smaczna przystawka :)
Moja mama zwykle robiła z octem, ja jednak preferuję łagodniejszą wersję, może z odrobiną soku z cytryny :) Robiąc galaretki mamy także rosół, więc takie 2 w 1 :D


SKŁADNIKI na 6 filiżanek :
1. Opakowanie włoszczyzny (Dobrze by było, gdyby były przynajmniej 3 marchewki),
2.  2 duże ćwiartki z kurczaka,
3. Pół szklanki kukurydzy,
4. 6 łyżeczek żelatyny,
5. Przyprawy do wywaru (U mnie lubczyk, oregano, sól ziołowa oraz pieprz )

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy ćwiartki i obrane warzywa. W połowie gotowania dodajemy odrobinę lubczyku i oregano. Na małym ogniu nasz rosołek ma sobie bulgotać ok. 1,5 godzinki, bądź do momentu kiedy warzywa z mięsem będą wystarczająco miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy nasz rosół według uznania. Wyławiamy warzywka, bądź też same marchewki i mięso. Mięso obieramy a marchewkę kroimy w półplasterki. Z naszego rosołku odmierzamy tyle, ile będzie nam potrzebne na galaretki. Rozpuszczamy w odmierzonej części 6 łyżeczek żelatyny i odstawiamy do wystygnięcia. Nakładamy do filiżanek kurczaka, marchewkę i kukurydzę. Kiedy rosół z żelatyną będzie odpowiednio przestygnięty wlewamy do filiżanek. Mieszamy i wstawiamy do lodówki. Po około 3 godzinach nasze galaretki są gotowe do jedzenia :). Odkrawamy dookoła nożem, powinny się ładnie odczepić. Przekładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i gotowe!
Pozostaje nam do rosołku ugotować makaron i przekąska z obiadem gotowa :)!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz