czwartek, 5 września 2013

Naleśniki z mięsem mielonym.


Sycące, łatwe w przygotowaniu i oczywiście przepyszne!

SKŁADNIKI :

CIASTO:
1. 2 szklanki mąki,
2. 2 jajka,
3. Szklanka mineralnej wody gazowanej,
4. Szklanka mleka,
5. Szczypta soli,
6. Łyżeczka słodkiej papryki.

FARSZ :
1. 400g mięsa mielonego,
2. 400g pieczarek,
3. Duża cebula,
4. Zioła prowansalskie, sól, pieprz
5. 2 łyżki musztardy francuskiej (niekoniecznie) + 20 dkg sera żółtego.

SOS (do podlania naleśników w trakcie zapiekania)
1. Kostka rosołowa,
2. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
3. Łyżka śmietany,
Fot. 1
Fot. 2
4. Pół szklanki wody.


Fot. 3
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Do miski dajemy mąkę, jajka, wodę, mleko, słodką paprykę, po czym  mieszamy rózgą kuchenną i dodajemy szczyptę soli. Smażymy naleśniki. (Ja smażyłam na mniejszej patelni, wyszło mi tym sposobem 10 naleśników). Kiedy naleśniki usmażymy, odstawiamy je. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy. Pieczarki obieramy, przekrawamy na pół i tutaj dowolnie - ja wrzuciłam w blender by były drobno posiekane, ale równie dobrze można pokroić w plasterki, zależy jak kto lubi :-). Pieczarki wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości, wylewamy nadmiar wody. Mięso mielone wrzucamy do cebuli i smażymy. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem i mieszamy wszystko razem.  Nakładamy farsz (fot. 1) na naleśniki i zawijamy :)
Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i jeśli chcemy smarujemy musztardą francuską  (Fot. 2).  Robimy sos - pół szklanki wrzątku mieszamy z kostką rosołową, koncentratem i dodajemy śmietanę, uważając by się nie zważyła i rozlewamy na naleśniki. Ścieramy żółty ser na tarce o małych oczkach i posypujemy nasze naleśniki :) (Fot. 3)
Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 215 stopni na ok. 20 minut :)

Można jeść zarówno z sosem jak i bez. Mi zostało trochę farszu, więc dodałam pomidora, lekko poddusiłam, zagęściłam łyżka śmietany i podałam z takim sosem. Ale same również smakują bardzo dobrze :-)

SMACZNEGO! i Zapraszam do polubienia ->  Kuchenne Fanaberie FACEBOOK .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz