Sycące, łatwe w przygotowaniu i oczywiście przepyszne!
SKŁADNIKI :
CIASTO:
1. 2 szklanki mąki,
2. 2 jajka,
3. Szklanka mineralnej wody gazowanej,
4. Szklanka mleka,
5. Szczypta soli,
6. Łyżeczka słodkiej papryki.
FARSZ :
1. 400g mięsa mielonego,
2. 400g pieczarek,
3. Duża cebula,
4. Zioła prowansalskie, sól, pieprz
5. 2 łyżki musztardy francuskiej (niekoniecznie) + 20 dkg sera żółtego.
SOS (do podlania naleśników w trakcie zapiekania)
1. Kostka rosołowa,
2. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
3. Łyżka śmietany,
Fot. 1 |
Fot. 2 |
Fot. 3 |
Do miski dajemy mąkę, jajka, wodę, mleko, słodką paprykę, po czym mieszamy rózgą kuchenną i dodajemy szczyptę soli. Smażymy naleśniki. (Ja smażyłam na mniejszej patelni, wyszło mi tym sposobem 10 naleśników). Kiedy naleśniki usmażymy, odstawiamy je. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy. Pieczarki obieramy, przekrawamy na pół i tutaj dowolnie - ja wrzuciłam w blender by były drobno posiekane, ale równie dobrze można pokroić w plasterki, zależy jak kto lubi :-). Pieczarki wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości, wylewamy nadmiar wody. Mięso mielone wrzucamy do cebuli i smażymy. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem i mieszamy wszystko razem. Nakładamy farsz (fot. 1) na naleśniki i zawijamy :)
Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i jeśli chcemy smarujemy musztardą francuską (Fot. 2). Robimy sos - pół szklanki wrzątku mieszamy z kostką rosołową, koncentratem i dodajemy śmietanę, uważając by się nie zważyła i rozlewamy na naleśniki. Ścieramy żółty ser na tarce o małych oczkach i posypujemy nasze naleśniki :) (Fot. 3)
Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 215 stopni na ok. 20 minut :)
Można jeść zarówno z sosem jak i bez. Mi zostało trochę farszu, więc dodałam pomidora, lekko poddusiłam, zagęściłam łyżka śmietany i podałam z takim sosem. Ale same również smakują bardzo dobrze :-)
SMACZNEGO! i Zapraszam do polubienia -> Kuchenne Fanaberie FACEBOOK .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz