piątek, 9 sierpnia 2013

Tarta z morelami


Tarta z morelami czyli wczorajszy "gościnny" wypiek.

Przepis bardzo podobny do tarty ze śliwkami  :)  :

SKŁADNIKI:
1. 80 dkg moreli
2. 2 szklanki mąki tortowej,
3. Kostka zimnej margaryny,
4. 3/4 szklanki cukru pudru,
5. Żółtko wymieszane z łyżką mleka,
6. Białko do posmarowania spodu,
7. Szczypta soli,
8. 2 łyżki gruboziarnistego cukru,
9. Płaska łyżeczka proszku do pieczenia.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z moreli usunąć pestki, przekroić je na połówki, a następnie na ćwiartki. Posypać je cukrem, odstawić na czas wyrabiania ciasta. Do mąki dodać margarynę, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli oraz żółtko z łyżką mleka i szybko wyrobić ciasto. (Może być dosyć lepkie, więc możemy dodać odrobinę mąki, lecz należy pamiętać by nie za dużo. Ciasto powinno być klejące, w niczym to nie przeszkadza ). Formę do tarty posmarować odrobiną margaryny. Ciasto można rozwałkować, ale niekoniecznie, ja po prostu lekko je zmiażdżyłam i rozłożyłam już w formie. Przełożyć ciasto na formę tak, by brzegi ciasta wystawały za formę na ok. 2 cm, nakłuć lekko spód widelcem i posmarować białkiem. Układać po okręgu wcześniej przygotowane morele, ćwiartka po ćwiartce, aż do 'wyczerpania zapasów'
Boki ciasta 'położyć' na farszu. Można farsz posypać kakao (typu Nesquik/Puchatek). Przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 35 minut. (Czas pieczenia może być różny, ja piekę 30 minut w 200 stopniach, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180 stopni, na ok. 10 minut).
Kiedy nasza tarta będzie już gotowa i wystarczająco przestygnie, możemy posypać ją cukrem pudrem i zabrać się do pałaszowania

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz