wtorek, 13 sierpnia 2013

Spaghetti bolognese z trójkolorowym makaronem.



Spaghetti bolognese z trójkolorowym makaronem :))

PRZEPIS na ok. 4 porcje :

Potrzebne składniki :
1. 400 g mielonego mięsa z indyka,
2. Słoiczek (mały) przecieru pomidorowego,
3. Pomidory w puszcze krojone bez skórki, bądź też 5 świeżych pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę,
4. Kolorowy makaron spaghetti,
5. 1 duża cebula,
10. Sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie, według uznania.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Pokroić cebulę w kostkę, zeszklić ją na maśle bądź
małej ilości oleju, lekko polać wodą i poddusić. Mięso również podsmażyć, dodać zioła prowansalskie według uznania i dodać do cebuli. Dusić ok. 10 minut. Do przygotowanego wcześniej mięsa i cebuli dodać pomidory, szklankę wody i posypać ziołami prowansalskimi. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie nastawić wodę na makaron. Kiedy pomidory będą miękkie, dodać 2 szklanki wody i przecier pomidorowy, w zależności od tego, ile chcemy mieć sosu i jaką ma mieć konsystencję. Na koniec doprawić jeszcze odrobiną pieprzu, soli i przyprawami według własnego uznania . Makaron, gotujemy go al dente.
Kiedy wszystko będzie gotowe, nakładamy makaron, polewamy sosem

Danie bardzo proste, a z trójkolorowym makaronem smakuje jeszcze bardziej Zdjęcie niestety nie oddaje prawdziwego uroku dania :)

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz